sreda, 13. december 2017

Obrat iz hrbta na trebuh


Obrat iz hrbta na trebuh dojenček naredi, ko je dovolj okrepljen v trupu in je že začel vleči noge proti trupu ter se prijemati za nogice. Ne želimo postavljati časovnih okvirjev, kdaj bi se to moralo zgoditi. Pomembno je, da naredi premik sam. Preden se bo obrnil na trebuh, se bo obrnil do boka in nazaj.
Veliko mu lahko pomagate starši, če ga boste ustrezno premikali iz hrbta na bok. S tem mu boste kazali pravo pot za samostojni premik. Ko bo na boku, ga zadržite na boku. Uležite se poleg njega in se z njim igrajte v tem položaju. Če se bo dojenček trudil iti v obrat na trebuh tako, da bo pogled usmerjal v podlago, zgornjo roko iztegoval pred sabo in vlekel nogi k sebi, mu lahko pomagate tako, da ga preko medenice potisnete naprej in uspelo mu bo.
Ko se bo obrnil na trebuh, mu lahko roka ostane pod telesom. Ne izvlecite mu je takoj. Naj sam poskuša dobiti roko izpod sebe. S tem se bo učil, kako se mora premakniti, kam nagniti ali odriniti, da bi mu uspelo. Če res ne bo mogel sam, mu pomagajte. Tudi ko je dojenček na trebuhu, je pomembno, da v tem položaju ni zvit. Trebušni položaj je najbolj spodbuden položaj za gibalni razvoj, zato naj bo vaš dojenček čim več na trebuhu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar