četrtek, 22. junij 2017

Vožnja v avtu naj bo za vašega otroka udobna

Moji otroci me sprašujejo: ˝Koliko nočk še prespimo, da bomo šli na morje?˝ :) Vsi že komaj čakamo, da se osvežimo v morju, kajne? Ker je pot do tja velikokrat dolga, vas v tokratnem Pedosaninem nasvetu opozarjamo na nekaj zelo pomembnih dejstev.
  
VOŽNJA V LUPINICI

Lupinica je najbolj varen pripomoček za prevoz dojenčka v avtu. Dojenček lupinico preraste takrat, ko njegova teža preseže težo, določeno kot zgornjo varnostno mejo v navodilih za uporabo, ali ko njegova glava že sega preko zgornjega dela lupinice. Šele takrat je čas za menjavo lupinice z avto sedežem.

Da bi bilo vašemu dojenčku v lupinici udobno, posledično pa tudi vam pot manj stresna, vam svetujemo naslednje:

1. Položaj dojenčka
Za novorojenčka in majhnega dojenčka je lupinica po navadi pregloboka in preširoka. Zato je še tako dobro lupinico potrebno malo optimizirati s podpornimi svitki (npr. s tetra pleničkami) in jo na tak način prilagoditi velikosti dojenčka. Hrbtni del mora biti brez blazinic. Vse kar je na hrbtni strani odstranite, saj morate dojenčku omogočiti ravno podlago od medenice do glave (pri približno 1 mesecu). Če je lupinica pregloboka, podložite spodnji, sedalni del, da bo bolj plitva. Dojenčka tudi v lupinico vedno odložite preko boka, in ga šele nato poravnajte preko medenice na hrbet. Položite podporni svitek (dve tetra plenički zvijte v svitek) pod dojenčkova kolena in pred zapenjalni del. V kolikor opazite, da je lupinica še vedno preširoka, založite dojenčka tudi ob strani, pri medenici. Varnostni pasovi morajo biti prilagojeni dojenčkovi višini in morajo segati od ram navzdol. Ko jih zategujete, mora biti med zateznim pasom in dojenčkovo ramo še vedno za en prst prostora. Če imate v lupinici tudi blazinico, ki gre okrog dojenčkove glave, vam priporočamo, da jo odstranite. V poletnih mesecih je to še toliko bolj pomembno, saj se dojenček ohlaja tudi preko glave in s tem regulira telesno temperaturoČe mu glavica pade na stran, ko zaspi pa jo zopet podprite samo s tetra pleničko. Ob strani. Nikoli preko glave.





2. Koliko naj bo dojenček oblečen?
Čim manj. Če je okolje hladno, ga raje oblecite manj in pokrijte z več odejami, ki jih lahko kasneje, ko se avto ogreje, po sistemu čebule postopoma odstranite.
Če je okolje toplo, naj bo dojenček oblečen samo v eno plast, s kratkimi rokavi in kratkimi hlačami (lahko samo v bodiju). Pokrijte ga z bombažno odejico, če ga bo zeblo.

3. Ne predolgo v lupinici
Pogosto dojenčki v lupinicah veliko spijo. Pa vendar ni nujno, da je temu tako zaradi udobja, lahko tudi zaradi neustreznega položaja v njej, slabe predihanosti. Če se odpravljate na daljšo pot, ga morate po cca 1,5 uri vožnje vzeti iz lupinice ter ga odložiti na ravno podlago. Zelo priporočamo, da ga takrat tudi previjete, preoblečete in ga malo razmigate (z upogibom nogic, s kroženjem medenice, križ kraž z rokami...).

Opozarjamo: lupinica je zgolj avto sedež in nikakor ni primerna za daljše vozičkanje. Najbolj optimalno prevozno sredstvo izven avta je sprva košara in kasneje športni del vozička, ki otroku med spanjem omogočata iztegnjen položaj telesa.

ČE JE OTROK ŽE V STOLČKU, PA VAM SVETUJEMO NASLEDNJE:

Ko je otrok v stolčku, mu nogi prosto
visita čez stol. Nimajo možnosti nasloniti stopalo na podlago. Zaradi visenja nog čez rob stola in pritiska na spodnjo stran stegen (kolen), se pogosto zgodi, da mu nogi »zaspita«. Zato je tudi za večjega otroka dobro, da se večkrat ustavite, da se raztegne, sprehodi in malo razmiga, preden nadaljujete pot proti cilju.


Ni komentarjev:

Objavite komentar